Is hoopvol politiek leiderschap vrouwelijk?

Nood aan hoopvol politiek leiderschap

OIKOS bepleit menselijkheid als handelsmerk: meer verbindende communicatie, minder giftige tweets

Hasfa El-Bazioui en Ilse Van Dienderen over hoopvol leiderschap

Is hoopvol politiek leiderschap vrouwelijk? Het ziet ernaar uit van wel…

“Autoritaire macholeiders gingen – ondanks hun vermoeiende retoriek – vaak bijzonder slecht om met de crisis. Een ander soort leiderschap, op basis van andere waarden, is volgens ons meer geschikt voor de aanpak van de huidige en van de aan de gang zijnde klimaatcrisis:

Er is meer toekomst voor een (politiek) leiderschap op basis van menselijkheid én langetermijnvisies. Wat als we het politiek landschap aan grauwe pakken inruilen voor oprechte leiders met verfrissende stemmen?

Stel je eens voor dat mensen als Trump, Bolsonaro, Poetin en Johnson, die halsstarrig klimaatuitdagingen en de gezondheidscrisis in hun land weigeren aan te pakken, tot het verleden zouden behoren.

Stel je voor dat we voortaan de toekomst zouden kunnen schrijven met namen als Ardern, Raworth, Hidalgo en Van den Brandt. Vrouwen die zich laten kenmerken door menselijkheid en moedige beleidskeuzes.

In tegenstelling tot wat we in de zomer van 2020 zien gebeuren wereldwijd, surfen echte leiders volgens Ilse en Hasfa niet mee op gevoelens van verontwaardiging maar voeren zij duurzaam beleid. Ze tonen dat verbindende communicatie, en niet de giftige tweets in hoofdletters, antwoorden bieden.

“Leiders handelen vandaag, verschuilen zich niet achter smoesjes over een ‘afwezig draagvlak’ en hebben het lef om hun beleid helder uit te leggen. Dat het vrouwen zijn die hierin de leiding nemen, kan ons alleen maar gelukkig stemmen” aldus Ilse en Hasfa in dit artikel dat ook in Knack verscheen.